Tőkeáttételt akkor használunk, ha a „money management” ezt lehetővé teszi és értelmes brókernél van számlánk.

Magyarul: Meg kell határoznod, hogy a tőkéd hány százalékát kockáztatod egy pozíción. Ez 2% és 10% között szokott lenni. Attól függ, hogy mennyire vagy „profi”. A kezdő kereskedő nehezebben tudja visszahozni a bukót, ezért 2%-ot ajánl a szakirodalom kezdésként. A nagyon ügyes pedig már 10%-ot is bátran kockáztat.
Én devizákkal kereskedem. És például 10 000 EUR a számlám. Longolom az EUR/HUF-ot 270-en, 2%-ot kockáztatok. Az 200 EUR Így 264,7 Ft-ig mehet ellenem a pozi, ha 10 000-rel nyitottam. Ez több, mint 5 Ft elmozdulás. Én órás grafikonon kereskedem (swing) vagyis nekem nem kell 5 Ft. stop, hanem tegyük fel, elég 1Ft. Így használva a tőkeáttétet 50 000 EUR-val nyitom ezt a pozíciót. És emellett nyithatok még más deviza párokon is pozíciókat, hiszen a tőke áttétel ezt lehetővé teszi, és egy pozíción nem kockáztatok többet, mint 2%.
Arra nem térek ki, hogy a Forint „általában” nem változik órák alatt csak Filléreket. Ezért devizánál természetesen használjuk a tőkeáttételt.
De a fentiek fényében lássuk be, hogy a KBC-nél ez a napon belüli tőkeáttét elég BUZIS! Jutalék, stb. + részvényről van szó, amibe azért be lehet „ragadni” pár napra, anélkül, hogy kistoppolódnál, vagy a célárat elérné. Én amikor még a Béten próbálkoztam, sokszor a saját pénzem is sok volt a 2% szabályhoz. Pl: 1 000 000 Ft 2% = 20 000 Ft. OTP 3500 (jutalékot most hagyjuk) és 100 Ft technikailag a stop szint, akkor 200 darabot vehetünk. (20 000/100) ami csak 700 000 Ft-ba kerül. (Általában a stop szint több és jutalék is van, tehát még 700 000 is sok a pozira. De van egy stratégia. Pozícióépítés. Ami abból áll, hogy tegyük fel, 2000 az OTP. Bízunk benne, hogy 10 000-ig meg sem áll. Akkor 2000-nél veszel. Persze stop és 2% betartva. Napok, hetek multán kialakul egy jó stophely 2500-nál és az ár 2650. Akkor már pluszban vagy. Ezért veszel még, úgy hogy a 2%-ra figyelsz, de már van az első pakkon 500 Ft. hasznod részvényenként. Szóval ha gondolod, akkor annyit veszel, hogy 2500-nál, ha kistoppolódsz, pont 0 legyél. Kockáztattad a profitodat. Vagy még többet veszel, és kockáztatod az eredeti 20 000-et is. De a lényeg, hogy előbb utóbb elfogy a tőkéd, ha már találtál jó stop helyet 3000-nél 3500-nál, stb. Itt jönne jól a tőkeáttét. Ezért kenhetjük a hajunkra a napon belüli átétet, mert azért ehhez hónapok, évek kellenek.
Ui.: Ezért is volt ez a leg látványosabb válság, mert az előzőeknél még nem volt ennyire elterjedt a tőke áttét. És a világméretű befektetési alapok, nyugdíj pénztárak, stb. tőzsde cápáknak nem a KBC-nél volt a számlájuk

, komoly pozíciókat építettek évtizedek alatt nagyon komoly tőkeáttétellel. (képzeljük el úgy, hogy a meglévő részvényeik fedezték az újabb hiteleket, amiből ismét részvényeket vettek.) Hihetetlen sok papírjuk volt. Jött a válság előszele. És elindult az őrület. Az alapok szabadulnak meg előbb a részvényeiktől, vagy a bank kényszer likvidálja azokat. Hihetetlen sok papír ömlött vagonszámra, a parkettekre. Extra nagy eladói nyomás. Ennek komoly szerepe volt sok bank, és biztosító megingásában, csődjében. És a nyugdíjalapok elértéktelenedésében. Hiszen ez a nagy „eladói nyomás” tizedelte a részvény árakat napokon Bellül.