Idézet:
Goal eredeti hozzászólása
Szöget ütött a fejemben ez a cikk:
http://index.hu/gazdasag/magyar/2009...dijkasszaknal/
Az addig rendben van, hogy az elmúlt 10 év reálhozamát elbukták a nyugdíjalapok. Ha összeválogatunk egy tucat részvényt véletlenszerűen, akkor könnyen beláthatjuk, hogy ez volt a realitás.
Azt ugyan nem értem, hogy a veszteséget miért nem mérsékelte a nyugdíjpénztárak állampapírban tartott vagyona, de simán vonjunk inkább párhuzamot a részvényindexek és a nyugdíjpénztári vagyonok között.
Írják, hogy idén részben ellensúlyozni fogják a nagy veszteségeket és akár 12-15 százalékos hozamot is produkálhatnak a kockázatosabb nyugdíjpénztári alapok.
Hol élnek ezek? Egy csak ugyanabban az egy tucat részvényben gondolkozunk azok átlagos árfolyamemelkedése simán több ennél a nagy zuhanást követően.
Ezek után felmerül bennem, hogy mi a fenéért vannak nyugdíjpénztárak? Ennél akkor is jobban járunk, ha magunk veszünk véletlenszerűen valamilyen részvényt.
|
A hozam szerintem idén lényegesebben magasabb lesz mint 15%. Persze abban igazad van hogy egy-egy részvény hozama ettől lényegesebben magasabb lehet, de azt ne felejtsd el, hogy a magánnyugdíjpénztárak portfólió limitjei törvényileg vannak szabályozva. Ez pontosan azért van hogy ne játszák el a pénzeket tőzsdén. Kíváncsi leszek az idei nyugdíjpénztári összesítőkre és szerintem vagyunk még ezzel páran