Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2009-02-10, 15:43   #13 (permalink)
TheElf
Tag

Összes hozzászólás: 71
Hírnév szint: 4
TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

eszpe: Gyakorlati szinten nem foglalkoztam, leírtam, hogy számomra a tőzsde azért fontos, mert a többi speki jó társaság, és a tőzsde pedig játék és iskola egyben... Fogom én hagyni, hogy a gép elvegye a játékomat?

De mivel magam is foglalkoztam programfejlesztéssel, tanultam, elolvastam pár könyvet mesterséges intelligencia témakörében, ezért akadnak olyan információim amikből ki tudok indulni, de ahhoz, hogy ilyesmivel próbálkozzam sokat kéne tanulni, kísérletezni.

Ha a chartot nézed, és az alapján döntöd el, hogy eladsz vagy veszel akkor feltételezed, hogy a részvény ára elsősorban attól függ, mennyibe került korábban.

Nagyon nehéz olyan programot írni ami a hírekre is figyel, de nem lehetetlen. Az automata kereskedést ez a korlát nehezíti meg és teszi kockázatossá. De a technikai elemzés is pont ettől lehet kockázatos.

De mi a technikai elemzés titka? Elsősorban az, hogy hasonló módszert alkalmazva, nagyon sok befektető jut hasonló következtetésre, az egybehangzó várakozások befolyásolják a kereslet és a kínálat egyensúlyát, ezzel a részvény árfolyamát.

Ergo a technikai elemzés egy klasszikus önmagát beteljesítő jóslat.

Mivel döntően matematika, ezért automatizálható lenne. A gép előnye, hogy gyorsabb, és egy nap tetszőlegesen sok elemzést készít, azonnal reagállhat, stb.

A hátránya: ritkán intelligens.

Egy kezdő kapcsán azt mondod, nem jó tapasztalat nélkül kezdeni, a gép aki szolgai módon tartalmazza a szabályokat, az nem használja a tapasztalatot (korábbi hasonló helyzetről szerzett információkat), sem a híreket (ismét egy információforrás), így információs hátrányban van.

Hogyan lehet ezen változtatni? Mi van akkor, ha nem fix szabályokra írunk algoritmust, hanem a szabályok felismerésére, és a felismert szabályok alkalmazására alkalmas algoritmusokat (neurális háló, adaptív valószínűségi háló) alkalmazunk, és akad lehetőség a természetes szelekcióra is (genetikus algoritmusok)?

Feltételezésem szerint a technikai elemzés döntéseit megtanulja az algoritmus de többlet információként meglesz a tapasztalata, a múltról szerzett ismerete is. De még mindig a chart alapján döntesz. Nagyon

Teszem azt, az általunk használt program bizonyos helyekről RSSben tölti a gazdasági híreket, és bizonyos kulcsszavak jelentléte is egy paraméter ami alapján tanul?

Esetleg más adatokat is használ bemenetként? Például jegybanki kamatot, időpontot (mikor várható osztalék), más tőzsdék indexeinek változását (esetleg iparágakra jellemző átlagos árváltozást), stb. megnézzük melyik adatok figyelembevétele után lesz jobb az eredmény.

Ugye neurális hálót, spiked neural netet, APNt, stb. is kipróbálhatsz.

Én még nem próbáltam ki, tanulnom is kellene hozzá, hogy pontos legyek, de tudom, ha automatiks kereskedésen gondolkodnék, és jobban érdekelne a mesterséges intelligencia témaköre, akkor ezen a nyomon indulnék el
TheElf nem elérhető   Válaszol idézettel