Idézet:
Rokakoma eredeti hozzászólása
Sziasztok,
Most először csinálok adóbevallást (magánszemélyként) tőzsdei jövedelemről, s valamit nem értek. Találtam egy olyat, hogy az értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem árfolyamnyereségből származó jövedelemnek számít, ami után az adó mértéke 25 százalék, illetve még eho-t is kell fizetni utána.
A shortolás az véletlenül nem ez a kategória (hisz ott úgy adok el, hogy nincs nekem meg az értékpapír)?
Vagy a short is tőzsdei ügyletnek számít és 20%-os az adója?
Ha a short is tőzsdei ügylet, akkor mi az az értékpapír-kölcsönzés?
Megjegyzem ez van a 2007. évi CXXXVIII. törvény szövegében, bár ettől okosabb nem lettem:
értékpapír-kölcsönzés: értékpapír tulajdonjogának olyan átruházása, amelynek keretében a kölcsönbeadó a kölcsönbevevő részére azzal a kötelezettséggel ruház át értékpapírt, hogy a kölcsönbevevő köteles azonos darabszámú és azonos sorozatú értékpapírt egy, a szerződésben vagy a kölcsönbeadó által meghatározott jövőbeni időpontban visszaadni a kölcsönbeadó vagy az általa megjelölt harmadik személy részére
Köszi előre is!
Róka
|
Ne bonyolítsd túl a dolgot! Ha most először adózol tőzsdei nyereségből akkor a lényeg a következő. Valószínűleg megkaptad a brókeredtől a tavalyi ügyleteidet papíron. Jellemzően ezt vissza tudod nézni a kereskedési rendszerben is, tehát ellenőrizni tudod!
A nyertes ügyleteket állítsd szembe a vesztes ügyletekkel összegszerűen és két eset lehet:
1. Nyereséges lettél! A brókerdíjakat összesítsd és vond le a nyereségből, így megkaptad az adóalapot melyből le kell adóznod a törvény által meghatározott mértéket.
(Némi vita van arról, hogy a real time szolgáltatás illetve esetlegesen ha használsz grafikonrajzolót annak a díját elszámolhatod e költségként. Az én olvasatomban magánszemélyként nem, mert szerintem nem tartozik szorosan az adott értékpapír vagy egyéb instrumentumhoz vételéhez, tartásához szükséges költségekhez. A brókerdíj igen, mert az egy kikerülhetetlen költség. Szóval azt döntsd el önállóan, vagy kérj apeh állásfoglalást, de ne feledd, hogy később ha vita van neked kell bizonyítanod mindent. Cégként viszont elszámolhatóak.)
2. Veszteséges lettél. Add hozzá a veszteséghez a brókerdíjadat (a real és graf.rajzoló díját ahogy az előzőekben leírtam) és az lesz a full veszteséged. Bevallod és kész. Viszont arra figyelj, hogy jövőre fejben legyen, az előző évből veszteséged, mert az levonható a következő évi bevallásból.
Egyébként a short, éppen olyan tőzsdei ügylet mint a long erre mérget vehetsz. Az adó mértéke ugyanaz.