Idézet:
HWTrader eredeti hozzászólása
Koszonom az elismerest Sidius. Te legalabb annyit adsz itt mint en. Remelem masok is kovetik a peldat idovel.
HWT
|
A maketthez annyit, hogy biztosan, komoly türelemfejlesztő tevékenység lehet. Én ugyan nem értek hozzá, viszont van egy ismerősöm, aki gyufaszálakból épít elképesztő dolgokat. Épületeket, hajókat...sőt még egy komplett terepasztalt is, egy ideje. Hihetetlen, nyugalma van, és pont néhány napja beszélgettem vele, és mondtam neki, hogy szerintem ha rákötnek egy vérnyomásmérőt, nem mozdulna ki a mutató rajta.

Nekem egyébként alapvetően szükségem is volt arra, hogy nyugalomra intsem magam, mert amikor elkezdtem a tőzsdét, alapvetően egy izgő mozgó fickó voltam. Nekem mindig csinálni kellett valamit, mindig menni, olyan nem létezett, hogy valamit ne lehetne megoldani...stb.
Szerencsére (és sokszor gondolkodtam már ezen, hogy a tőzsdén jellemben talán ez volt a legnagyobb dolog amit kaptam), azóta sokkal türelmesebb, megfontoltabb lettem, de ez tényleg csak tudatosan ment. Persze ezért sok minden megmaradt, ami szerintem elengedhetetlen itt is, meg az élet minden területen. Tulajdonképpen kapcsolódik is a tőzsdepszichológiához!
Ilyen dolog ami nem változott, hogy két-három kifejezés nekem nincs a szótáramban, ha valamibe belefogok: A
"nem bírom" és a
"nem tudom", "nem fog sikerülni"...stb!
Ha valaki ezt az ilyen kifejezéseket ki bírja irtani a tőzsdével kapcsolatban, meggyőződésem, hogy elindult a siker útján! csak az a probléma, hogy amennyire evidensnek tűnik ez, olyan nehéz. Főleg azért mert ezeket a "láncokat" már gyermekkorban megkapja az ember, és ez folytatódik az élete folyamán, és amikor odakerül a tőzsdei piacra, egy teljesen új emberként kell gondolkodnia. Feltéve persze, ha valaki így nevelkedett. Ha nem, akkor nagy szerencséje volt, és bár változnia neki is kell, csak hatalmas hendikeppel indul az előzőekhez. Engem úgy neveltek, hogy a szüleim folyamatosan bátorítottak, amellett rengeteg dolgot belém vertek (képletesen persze), így a tőzsdén volt hendikep. Be kell, hogy valljam én a tőkémet sem a tőzsdén szereztem meg, lényegében az már megvolt (persze én is beleestem, abba, hogy hogyan lehet egy kisebb vagyont keresni a tőzsdén....

), de nekem is meg kellett változnom, sok dologban. Meg szerintem aki már komoly pénzel bent van a tőzsdén, az tudja, hogy nagyobb tőke, nagyobb felelősség. Aki még nem tart ott, az majd meglátja, hogy ez így van. Nagy pszichológiai nyomást kell kezelni.
Szóval HWTrader te már leírtad a stratégiát, és tényleg kívánni sem lehet egyszerűbb és működőbb rendszert(amikor ezt írom éppen látom, hogy én is egy sokban hasonlító módszerrel zártam USD/JPY párban egy longot óráson

). Én viszont (bár szeretek hozzátenni az alapokhoz) a gondolkodásmódomat szeretném átadni azoknak akik most kezdenek (bár ha valaki végigolvassa a stratégiádat, már te is rengeteget átadtál gondolkodásmódból), mert azt mindenkivel meg kell értetni, hogy itt a sikere három dolgon fog múlni:
1. A piac
2. A stratégia
3. Az ember
A piac ugye adott. Hozzáférhető, hatalmas, vannak jó brókerek, vannak kereskedési platformok.
A stratégia kialakítható, de ezen a fórumon általad adott tulajdonképpen. Akinek ez nem jó, az készíthet magának, vagy sajátíthat el mondjuk tanfolyamokon...stb. Tehát mondhatjuk, hogy az is adott.
Az ember? No hiába adott az első kettő, mert a bukás okai mindig az emberhez köthetőek. Hogy miért az már sokszor leírásra került itt, de ha nagyon kíváncsi rá valaki, akkor kielemezhetjük. Mindenesetre szinte bizonyos, hogy a siker visszavezethető közvetlen vagy közvetett emberi képességekre (melyek elsajátíthatóak) bukás visszavezethető közvetlen vagy közvetett emberi hibákra(melyek legalábbis kordában tarthatóak, de némelyik el is hagyható).