Tőzsde Fórum  

Vissza   Tőzsde Fórum > Tőzsdéről általában > Kezdőknek

Válaszol

LinkBack Téma eszközök Megjelenítési módok
Régi 2012-01-25, 16:42   #1 (permalink)
Tag

Összes hozzászólás: 61
Hírnév szint: 2
Sityu a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Hogyan lesz valakiből kereskedő?

Üdv!

Én arra lennék kíváncsi, hogyan lesz valakiből hivatásos trader, mondjuk egy cégnél, milyen iskolát kell elvégezni hozzá, illetve milyen adottságok szükségesek a munka betöltéséhez?
Sityu nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-25, 19:22   #2 (permalink)
Szenior tag

archenius logója

Összes hozzászólás: 425
archenius már nem kispályás.archenius már nem kispályás.archenius már nem kispályás.
Alapbeállítás

Idézet:
Sityu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Üdv!

Én arra lennék kíváncsi, hogyan lesz valakiből hivatásos trader, mondjuk egy cégnél, milyen iskolát kell elvégezni hozzá, illetve milyen adottságok szükségesek a munka betöltéséhez?
Tudod, aki eljut arra a szintre, hogy tényleg képes önállóan, és sikeresen kereskedni, az már nem szorul rá az alkalmazotti létre.
A legtöbb helyen a "kereskedői" munka kimerül a folyamatos telefonos hideg hívásokban, és az ügyfél akvizíciókban.
Cége válogatja, van ahol fejszámoló művészeket keresnek, van ahol már az is elég ha megvan az értékpapír vizsgád.
archenius elérhető   Válaszol idézettel
Hirdetések
Régi 2012-01-25, 21:03   #3 (permalink)
Új tag

Suhi logója

Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 27
Hírnév szint: 1
Suhi a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

És természetesen még ott van rengeteg féle tanfolyam , amikkel mondjuk vigyzáni kell mert nem mindegyik megbízható és valóban hasznos, főleg az olyanok akik könnyű pénzszerzési módszernek állítják be a tőzsdézést vagy nem reális hozamokkal reklámoznak .
Egyébként mi az az értékpapír vizsga ? Hol lehet rá szert tenni ? Gyakorlati hasznossága nagy ?
Csak hogy az oktatást visszavetítsem én pénzügy számviteles vagyok nappali egyetemen és még em is hallottam róla .
Suhi nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-25, 21:24   #4 (permalink)
Új tag

Suhi logója

Alapbeállítás

Egyébként engem is érdekelne , a kereskedővé válásnak van itthon vagy külföldön valamilyen államosított formában történő oktatása ( mint mondjuk egyetemen ehhez kapcsolódó szakirány ilyesmi ) ?
Régi 2012-01-26, 06:26   #5 (permalink)
Szenior tag

archenius logója

archenius már nem kispályás.archenius már nem kispályás.archenius már nem kispályás.
Alapbeállítás

Idézet:
Suhi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Egyébként mi az az értékpapír vizsga ? Hol lehet rá szert tenni ? Gyakorlati hasznossága nagy ?
Az értékpapír ügyintézői jogi vizsga egy szimpla kis elméleti anyag polgári jogból, szakmai fogalmakból, és piaci szabályozásokból.
Régi 2012-01-26, 06:57   #6 (permalink)
Szenior tag

Összes hozzászólás: 312
fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Vannak "hivatásos" kereskedők trader cégeknél, szerintem a topiknyitó erre gondolt. Itthon nem jellemző, bár hallottam két cégről, nem tudom, hogy üzemelnek-e még.

Ami pedig a tőzsdei szakvizsgát illeti (merthogy ez a rendes neve):
A Bankárképző szervezi. A tőzsdei kereskedéshez szükséges 4 modulos vizsga. Ennek egy modulja az értékpapír jogi vizsga.
Az értékpapír-ügyintézőknek kell a jogi modul és a brókereknek a 4 modulos. Nekem megvan és úgy gondolom, hogy csak akkor van rá szükség, ha olyan pozícióban akarsz dolgozni, amihez a jogszabály megköveteli.
A 4 modul:
-értékpapírjog
-tőzsdei szabályzatok
-közgazdaságtan
-értékpapírszámtan

Ezen kívül létezik határidős és opciós tanfolyam és vizsga is (legalábbis létezett amikor én csináltam 13 évvel ezelőtt). Van még VAP (vagyon-alap és portfóliómenedzsment), valamint EFFAS képzés is, ezek jóval többet érnek, de szintén csak a munkához kell. Amúgy is nagyon drágák: ez utóbbi több százezres, illetve milliós tétel.
fxtrader55 nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-26, 08:06   #7 (permalink)
Szenior tag

Zoltán Németh IronFX logója

Hely: Ciprus
Összes hozzászólás: 135
Zoltán Németh IronFX a hírnévhez vezető út elején jár.
Üzenetküldés Skype™-on keresztül Zoltán Németh IronFX részére
Alapbeállítás

Igen szerintem Sityu is erre gondolt.

Illetve még lehetsz Dealing-desk munkatárs.
Itt nem feltétlenul kérnek tanfolyamot de tobb éves kereskedési tapasztalat elengedhetetlen!

Viszont archeniusnak abban igaza van ha valaki profi kereskedo az már a saját lábán áll és nem szorul alkalmazotti bérre.
Régi 2012-01-26, 08:52   #8 (permalink)
Szenior tag

fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
Zoltán Németh IronFX eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Viszont archeniusnak abban igaza van ha valaki profi kereskedo az már a saját lábán áll és nem szorul alkalmazotti bérre.
Ez attól függ.
Skalpoláshoz ezek a cégek olyan feltételeket teremtenek amit otthon házilag senki nem tud megvalósítani. Vannak akik hosszú távon ezt az utat választják és sikeresek. És vannak akik egy idő után "magánzók" lesznek, úgy tudom, hogy itthon pl. Szoldán Péter is ezt az utat járta be, aki korábban amerikában David Shine cégénél dolgozott traderként.

Nem jó dolog általánosítani, főleg úgy, ha valaki nem ismeri ezt az oldalt.
Archenius kolléga amit írt, teljesen másra vonatkozik. Az a brókerekre igaz, én is dolgoztam ilyen cégnél. A trader cégek mások: nem foglalkoznak ügyfelekkel, hanem a cég tőkéjét kezeli 20-30 trader. Ez egy jó diverzifikáció a tulajdonos részéről. Aki elkezd bukni, azt lecseréli. Skalpereknél a teljesítmény egész jól mérhető akár napi szinten is.
Régi 2012-01-26, 09:11   #9 (permalink)
Tag

Összes hozzászólás: 61
Sityu a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Köszönöm a gyors, tartalmas válaszokat! Közben én is utána néztem, és ezt az oldalt találtam: http://www.bankarkepzo.hu Itt vannak a modulok, amelyekről beszéltetek, és a leírásaik is, hát elég drágák...

Azt nem tudom még, hogy egy-egy ilyen okj-s programok, illetve kurzusok mennyire érnek többet, mint egy pénzügyi végzettségű diploma, illetve mennyi ezeknek az értéke a munkakeresők világában.
Sityu nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-26, 09:46   #10 (permalink)
Szenior tag

Alapbeállítás

Idézet:
Köszönöm a gyors, tartalmas válaszokat! Közben én is utána néztem, és ezt az oldalt találtam: http://www.bankarkepzo.hu Itt vannak a modulok, amelyekről beszéltetek, és a leírásaik is, hát elég drágák...

Azt nem tudom még, hogy egy-egy ilyen okj-s programok, illetve kurzusok mennyire érnek többet, mint egy pénzügyi végzettségű diploma, illetve mennyi ezeknek az értéke a munkakeresők világában.

Speciális szakterületre kellenek.
A tőzsdei szakvizsga ahhoz kell, hogy a tőzsde és a PSZÁF bejegyezzen üzletkötőnek.
A VAP általában private banking területhez jelent előnyt (vagy elvárás), az EFFAS felsőfokú képzés alapkezelőhöz kell, ha portfóliómenedzser akarsz lenni. Tehát ide nem elég a Közgáz diploma.
De ezekből a pozíciókból kevés van és sok a pályázó. A papír ehhez szükséges de nem elégséges feltétel.

Szakmailag a VAP-ot és az EFFAST sokra tartom, a tőzsdei szakvizsgát nem. Ennek ellenére megcsinálni nagyon nehéz volt. Nem csak nekem, hanem az összes bróker kolléga körében. Nagyon nagy a bukási arány, gondolom a pótvizsgadíjak miatt. Szerintem a pénzről szól ez is. Minket köteleztek, ezért megcsináltam és nem állítom, hogy keveset ér, de nem azt tanítja, amire a kereskedők többsége vágyik. Szóval ettől nem leszel sikeresebb, csak jobban belelátsz az elméleti részbe.
Ha jobban érdekel, vedd meg a könyvet és tanuld meg. Olcsóbban megúszod ha a végzettségre amúgy nincs szükséged.
Régi 2012-01-26, 09:48   #11 (permalink)
Tag

Sapka logója

Összes hozzászólás: 67
Sapka már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Sapka már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Idézet:

Én úgy gondolom, hogy a legjobban akkor jársz, ha jól megtanulsz kereskedni. Papír nélkül is nagyon keresik azokat az embereket, akik profik. Papírod pedig hiába van, ha nem is értessz hozzá. Ha kőművest hívsz, ott sem a papír érdekel téged..

Ha pedig már jól tudsz kereskedni, akkor eldöntheted, hogy a saját tőkédet forgatod, vagy másét, vagy mindkettőt. Pénzügyi diplomával nagyon jó munkát kaphatsz a munkaerőpiacon, ha állásban gondolkodsz.
Sapka nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-26, 12:51   #12 (permalink)
Új tag

Suhi logója

Alapbeállítás

Idézet:
Sapka eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Pénzügyi diplomával nagyon jó munkát kaphatsz a munkaerőpiacon, ha állásban gondolkodsz.
Igen állásban gondolkodom , legalábbis úgy képzeltem mielőtt saját lábra állnék, pár év tapasztalat szükséges mindenképpen és ha másokkal együtt dolgozhatok akiket ez érdekel akkor sokat tudnánk tanulni egymástól a mindennapi munka során is . DE - a pénzügy számviteli egyetemi képzésnek nemrég vagyok túl a felén , és eddig a tőzsdei kereskedéshez szinte semmi tényleg hasznosat nem tanultam . Úgy értetted a munkaerőpiaci lehetőségeket , hogy ezzel ( a kereskedéssel ) kapcsolatban kaphatok vele jó lehetőségeket , vagy úgy általában ?
Esetleg megosztanátok saját tapasztalatokat , az 'utat' ahogyan ti gyarkorlati tradelési tudásra tettetek szert ?
Egyébként az eddigi válaszok a modulokról stb nagyon hasznosak voltak köszönöm !
Régi 2012-01-26, 13:46   #13 (permalink)
Tag

Sapka logója

Összes hozzászólás: 67
Sapka már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Sapka már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Idézet:
Igen állásban gondolkodom , legalábbis úgy képzeltem mielőtt saját lábra állnék, pár év tapasztalat szükséges mindenképpen és ha másokkal együtt dolgozhatok akiket ez érdekel akkor sokat tudnánk tanulni egymástól a mindennapi munka során is . DE - a pénzügy számviteli egyetemi képzésnek nemrég vagyok túl a felén , és eddig a tőzsdei kereskedéshez szinte semmi tényleg hasznosat nem tanultam . Úgy értetted a munkaerőpiaci lehetőségeket , hogy ezzel ( a kereskedéssel ) kapcsolatban kaphatok vele jó lehetőségeket , vagy úgy általában ?
Esetleg megosztanátok saját tapasztalatokat , az 'utat' ahogyan ti gyarkorlati tradelési tudásra tettetek szert ?
Egyébként az eddigi válaszok a modulokról stb nagyon hasznosak voltak köszönöm !
Én általában beszéltem arról, hogy a pénzügyesek jó állásokat kapnak. Szerintem ha kereskedni akarsz sikeresen, akkor ahhoz nem igazán van Magyarországon megfelelő diplomás képzés. Kijavítanak majd a többiek, ha tévedek.

Kereskedni attól érdemes megtanulni szerintem, aki csinálja ezt a saját pénzével, és ebből él. Ilyenek például Pintér Péter és Fekete Gábor. Itt vannak a képzéseik: http://www.tozsdetanfolyam.hu/
Ilyen például Komjáthy Attila, akitől a www.fxtanoda.hu oldalon lehet tanulni minden hétköznap.

A következőkben leírom, mik az általam vélt lépései a kereskedés megtanulásának. Ehhez a lépésekhez jó instrukciókat adnak, és "fogják a kezed" a fentebb említett oktatók.

1. Kell egy piacra lépési stratégia. Ebben aztán meg kell tanulnod hinni. Úgy tudsz benne hinni, ha leteszteled valamilyen back tester programmal, és demózól. Birgert idézném: "Minden sikeres stratégia időnként drawdown-okat mutat. Ha Ön eljárásmódját ebben a szakaszban minden alkalommal váltogatja, biztos lehet abban, hogy folyamatosan veszít. Tehát meg kell tanulni a stratégiát megfelelően, és kitartani mellette."
-Túl kell tehát lépni azon, hogy mindig a megfelelő belépéseket kutatja az ember.

2. Meg kell tanulni a kockázatkezelést, azaz annyit kell kockáztatnod, amennyit a számlád és te elbírsz lazán (nem a százalék a fontos elsősorban, hanem az ember tűrőképessége). Ehhez maximálisan ragaszkodnod kell.

3. Tanulni kell arról, hogy mikor jött el az idő, amikor ki kell lépni a piacról. Ezzel lehet ugyanis a profitot maximalizálni és a veszteségeket behatárolni. Ez sokkal fontosabb, mint jó helyen beszállni a piacra.

4. Tanulnod kell a pszichológiáról. Ez a kereskedés legfontosabb része. Ezt azonban csak éles számlán lehet jól megtanulni. A sikeres kereskedők azt ajánlják általában, hogy a demózás után (ha már legalább egálban tudod tartani az egyenleged néhány hónapon keresztül) kezdj el élesben kereskedni először cent számlán nagyon kicsi pénzzel, hogy tapasztald a valós kereskedés hogyan hat rád.
Ha úgy látod, hogy tartósan emelkedik az egyenleged, akkor tehetsz még hozzá egy kicsit, és ha sikeres vagy, akkor fokozatosan felnövelheted a számlád. De a money management ebben az esetben is nagyon fontos. Nem mindegy, hogy mekkora összegű számlával kereskedsz. Csak akkorával szabad, amit kibírnál, ha esetleg valamilyen okból (brókercsőd, önhibád, stb.) odaveszne az egész.

És végül kérdésedre, hogy hogyan lehet gyakorlati kereskedési tudásra szert tenni: Rengeteget kell gyakorolni, és kereskedni. És úgy, hogy ne túltradelés legyen a dologból.

Ajánlott könyvek (többek között):
Birger: A sikeres trading művészete
Mark Douglas: Trading in the zone (kereskedés pszichológiájáról)
Brett Steenbarger: A Kereskedés Pszichológiája (kereskedés pszichológiájáról)
Joe Ross: Kereskedők kézikönyve (a trading kicsit más megközelítésből)
stb.

Egyébként az összes dolog, amit itt leírtam, ki van fejtve bővebben itt a fórumon.
Sapka nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-26, 13:47   #14 (permalink)
Szenior tag

archenius logója

Alapbeállítás

Idézet:
Önerőből. Áprilisban lesz 4 éve hogy hozzáfogtam, és napi 8-10 órát foglalkoztam a témával. Túl nagy hülyeségeket már nem csinálok, és már egy kis profitot is tudok termelni.
Tanulás, gyakorlás, kutatás, próbálkozás, útkeresés, önismeret fejlesztés, pofára esés, majd felállás, és kezded elölről.
Régi 2012-01-26, 15:26   #15 (permalink)
Szenior tag

Zoltán Németh IronFX logója

Hely: Ciprus
Összes hozzászólás: 135
Zoltán Németh IronFX a hírnévhez vezető út elején jár.
Üzenetküldés Skype™-on keresztül Zoltán Németh IronFX részére
Alapbeállítás

Minél tobbet tanul az ember annál inkább kezd rájonni hogy mennyi mindent nem tud még!
Régi 2012-01-26, 20:27   #16 (permalink)
Szenior tag

Lackok logója

Összes hozzászólás: 133
Hírnév szint: 4
Lackok a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Idézet:
archenius eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Önerőből. Áprilisban lesz 4 éve hogy hozzáfogtam, és napi 8-10 órát foglalkoztam a témával. Túl nagy hülyeségeket már nem csinálok, és már egy kis profitot is tudok termelni.
Tanulás, gyakorlás, kutatás, próbálkozás, útkeresés, önismeret fejlesztés, pofára esés, majd felállás, és kezded elölről.
Ez tetszett! Azért tetszett, mert őszinte velős és ráadásul nagyon ismerős..)
Lackok nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-02-07, 20:59   #17 (permalink)
Új tag

Suhi logója

Alapbeállítás

[QUOTE=Sapka;19474]

Köszönöm sapka ! A forextanodán nekem sok hasznos info volt és jó kis EA stopszámításhoz etc. !
Ha már szántad rá az időt hogy ilyen szép választ írj , akkor én is ajánlanék egy oldalt hátha találsz rajta érdekes ötleteket , kidolgozott stratégiákat töltögetnek fel rá mindenfelől a világon : http://forex-strategies-revealed.com/
Lehet már ismerős néhány embernek nekem sok jó ötletet adott remélem neked és a többieknek is fog !
Régi 2012-02-10, 01:16   #18 (permalink)
Kitiltott

Összes hozzászólás: 16
Hírnév szint: 0
Jupiterrr a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Sok évi fáradságos munka és tanulás, amíg valakiből profi, hosszú távon nyereséges kereskedő lesz. És ennek általában nagyon magas a tandíja! Vannak könnyebb, gyorsabb, kockázatmentesebb módszerek is, csak az a baj, hogy manapság már csak abban hisznek az emberek, ami bonyolult és drága...
Jupiterrr nem elérhető   Válaszol idézettel
Válaszol

Jelenlévő aktív tagok böngészik ezt a témát: 1 (0 tag és 1 látogató)

Téma eszközök
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
nem indíthatsz új témát
nem válaszolhatsz
nem csatolhatsz
nem javíthatsz hozzászólást

BB code is bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva
Trackbacks are bekapcsolva
Pingbacks are bekapcsolva
Refbacks are bekapcsolva

Hasonló témák
Téma Téma szerzője Fórum Válaszok Utolsó hozzászólás
Mi lesz veled euró, mi lesz veled EU? sidius Tőzsde hírek 202 2012-02-14 10:14
A devizatőzsdén kereskedő vállalatok scapesound További befektetési formák 29 2011-11-09 08:57
tenisz kereskedő radga Bemutatkozás 2 2011-09-29 11:09
Hogy lesz valaki bróker? GP57 Tőzsdei képzések 5 2010-11-30 10:20
Rendkivül jó év lesz! InvestStationWeb InvestStationWeb 0 2009-09-23 12:50

Partnereink
Ingyenes tőzsdei könyv letöltés Tőzsdebefektetés.hu
Tőzsde
Hírbróker - A tőzsdejáték
Opcioguru.com
tozsde.lap.hu - tőzsdei linkgyűjtemény
Biztosítás alkusz segítségével
Ingatlan

A pontos idő 19:22 , a GMT +1 időzóna szerint.